Frequently Asked Questions

Serviciile dumneavoastră sunt adresate doar angajaților care se mută în/din România?

Avem posibilitatea de a ajuta cu procesele de imigrare și în alte țări în afară României, deoarece putem coordona procesele la nivel global prin intermediul rețelei noastre de specialiști în imigrare verificați. Serviciile noastre complete sunt disponibile doar pentru companiile gazdă și cele situate în România.

Ma puteti ajuta cu recrutarea si mobilitatea fortei de munca straine pentru mica mea afacere din România?

Da, putem. Contactați-ne pentru a ne da o descriere mai amplă a afacerii dvs. și vom veni cu cea mai bună soluție. Vă vom ajută în ceea ce privește procesul de recrutare, imigrare, salarizare, relocare și orice altceva va fi necesar.

Ce este un angajat ICT?

Un angajat ICT este un angajat cu o înaltă calificare dobândită din afară UE, având un proiect de până la 3 ani într-o țară din UE. Angajatul ICT este un cesionar, nu un muncitor angajat local, prin urmare statul de plată va rămâne în țara de origine.

Ce este procesul Van der Elst?

Procesul de imigrare Van der Elst este o modalitate de a facilita accesul în alte țări UE pentru lucrătorii din afara UE care au deja un proiect într-o țară din UE.

Ce reprezintă formularul A1?

Formularul A1 este un document pentru cesionarii intracomunitari care îi exclude de la plata contribuțiilor sociale în timp ce beneficiază în continuare de asigurări sociale.

Ce este salariul umbră (shadow payroll)?

Încadrarea unui angajat într-un birou situat într-o altă țară înseamnă că acesta poate fi nevoit să plătească impozite pe venit în țara gazdă, chiar dacă își primește în continuare veniturile din țara de origine și plătește impozite de securitate socială și impozite pe venit. Instalarea unui stat de plată umbră este o chestiune de conformitate cu legislația țării respective și ajută multinaționalele să evite amenzile din partea autorităților publice.

Puteți oferi asistență echipei noastre interne de mobilitate globală sau consultantului?

Putem fie să oferim serviciile noastre pentru anumite procese cu care poate nu sunteți familiarizat, fie vă putem oferi un training despre cum să le gestionați singur.

Dacă am nevoie de un angajat la o anumită dată calendaristică, cât de devreme ar trebui să încep procesul?

În cazul în care angajatul este cetățean al UE, procesul va începe după încheierea angajării sale, în timp ce pentru un cetățean din afară UE, procesul trebuie început cu 3 luni înainte de data dorită.

Ar putea actualizările legale din România sau UE să afecteze proiectele aferente companiei mele?

Da, dar nu trebuie să vă faceți griji cu privire la o încălcare a legii, deoarece ținem clienții noștri la curent cu toate modificările legislației, astfel încât să se poată implementa modificările necesare în timp util.

Există școli internaționale prezente în România și ne puteți sprijini în găsirea celei mai potrivite?

Da, România are un număr de școli internaționale cu curriculum american, britanic, francez, italian, prezente în diverse orașe, mai ales în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Echipa noastră de consultanți profesioniști în relocare vă vor sprijini în alegerea celei mai potrivite cerințelor dvs.

Odată ce primesc permisul de ședere în România, pot călători liber în UE?

Nu, din păcate permisul de ședere în România nu vă va permite liberă călătorie în UE, pentru acest lucru ar fi nevoie de o viză Schengen.

Connect with Nestlers consultants

Do you need immigration and relocation services or consultancy?

It’s easy! Use the below contact form and one of our experts will provide you an answer as soon as possible.

Our consultants can help you in obtaining legal documents and can provide you with assistance regarding the immigration processes, relocation, taxes and payroll, Social Security (European forms A1, S1, U1, etc.) for your employees.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

04/03/20

19/02/17